Aarding en Aardbeveiliging

Aarding komt van het woord aarde .

Aarding dient om stroomverlies naar de aarde af te leiden . Stroomverliezen in huis zijn gevaarlijk dus beter kunnen we deze afvoeren naar de grond .  Dit stroomverlies via de aarding kan worden gemeten en als dit een bepaalde waarde overschrijdt dan valt de aardbeveiliger of verliesstroomschakelaar  uit . De aardbeveiliger detecteert een verschil tussen de stroom die binnenkomt en de stroom  die het huis via de aarding verlaat . Als dit een bepaalde waarde overschrijdt dan sluit hij alle stroom af .

Klik hier voor een samenvatting en meer informatie over aarding en aardbeveiliging

Als men begint te bouwen moet men als een van de eerste dingen een aarding voorzien . Zonder een goede aarding (dit wordt door een keurder gemeten ) komt infrax geen stroomaansluiting doen . Een slechte aarding is te gevaarlijk want de stroom wordt niet afgevoerd via de aarding en de verliesstroomschakelaar kan dus ook niet uitvallen indien er stroomverlies is . Aarding is een van de belangrijkste dingen voor je installatie en daarom is aarding ook een van de meest gecontroleerde onderdelen van je electrische installatie .

Hoe voorzie je een goede aardbeveiliging ?

Door een aardlus in de grond te leggen onder je fundamenten . Hiervoor gebruikt men de aardingslus . Dit is een naakte lood-koperen kabel van 35 mm2 die rechtstreeks in contact komt met de aarde en dus stroom goed kan geleiden. Deze aarding mag niet in contact komen met beton want beton kan de aarding aanvreten .
Deze manier van aarding kan enkel bij nieuwbouw .
In geval van verbouwing kan de aarding niet meer onder de fundamenten gelegd worden . Dan gaat men een aarding voorzien d.m.v. aardingspennen . Er zijn ronde aardingspennen die je met een bronzen mof op elkaar klopt  waardoor je een echte diepte-aarding krijgt . Een diepe aarding is altijd goed want dieper is ook vochtiger en vocht geleid goed . Er zij ook gekruiste aardingspennen . Deze aardingspennen hebben een groter oppervlak waardoor ze per pen een betere aarding geven als de koperen aardingspennen maar je kan deze niet op elkaar kloppen .

aardingspennen –  aardingsonderbreker – aardingslus – diepte-aarding – aardingsklem – aardingsdraad

Dus in drogere grond kan je beter een aarding voorzien met koperen pennen ( diepte-aarding ) . In vochtige grond heb je vaak al genoeg aan een paar gekruiste aardingspennen . Van de aardingspennen of de aardingslus ga je naar de aardingsonderbreker d.m.v. een aardingsdraad van 16 mm2. Andere aardingen in huis mogen met een aardingsdraad van 6 mm2 (of 4 mm2 in een buis ) gebracht worden naar de aardingsonderbreker of naar een aardingsklem in de zekeringskast .

Veel mensen moeten hun aarding vernieuwen of verbeteren wanneer ze zonnepanelen laten installeren . Panelen staan buiten en  wekken stroom op . Dit is potentieel gevaarlijk en daarom is een goede aarding een vereiste .
In lommel is de grond relatief droog waardoor men om een goede aarding te krijgen vaak 10 of meer aardingspennen in de grond moet kloppen. Als zaak is het belangrijk dat je de prijzen voor een aarding laag houd. Het eerste wat men electrisch nodig heeft is de aardingslus en als je ze dan al tot bij u hebt komen ze  vaak ook voor de rest .

 

Bij ons kan u bovendien terecht voor

En natuurlijk een heel breed gamma aan allerlei producten