U bent hier

Tuinverlichting

De verschillende soorten tuinverlichting :

1) Muurverlichting :

we kunnen muurverlichting in twee soorten indelen.

Eerste soort zijn de armaturen die een effect op de muur geven.

Vaak zien we aan beide zijden van een voordeur een muurverlichting die een v-vormige lichtbundel geeft naar onder en/of boven. Deze bundel kan gevormd worden door vervangbare lampen of vaste leds. Vervangbare lampen laten toe dat je zelf de lichtkleur  en stralingshoek kiest. Nota : bij sommige muurverlichtingen kun je de stralingshoek door middel van afdekplaten veranderen, zonder dat je een andere lichtbron moet monteren. Het nadeel van vervangbare leds is hun kortere levensduur en beperktere lichtopbrengst ten opzichte van vaste ledmodules. Nadeel van de vaste leds is dat je vooraf goed moet weten wat het effect op de muur gaat zijn want dit kan je nadien niet meer veranderen. Sommige merken hebben lenzen met speciale kleurfilters waardoor je spectaculaire effecten kunt creëren op je muur.

Tweede soort zijn de armaturen die gewoon rondom belichten.

Deze armaturen geven meer licht aan de omgeving af zodat trappen of paden beter belicht worden. Een veel verkocht voorbeeld hiervan zijn de typische pastorij-stijl wandlampen : een gebogen arm met ijzeren dakje en daaronder een cilindervormig glas.

Ook typisch pastorij stijl : de rechthoekige glazen bakjes tegen de muur .

Een richtbare muurspot combineert eigenlijk beide categoriën : richt je naar onder of boven dan krijg je een effect op de muur, richt je naar voor dan schijn je in de tuin maar vaak schijn je dan ook in de mensen hun ogen.

Vaak combineert men muurverlichtingen met een bewegingsmelder. Kies je voor een losse bewegingsmelder dan kan je eender welke tuinverlichting kiezen en kan je deze, mits de juiste bekabeling, ook continue laten branden. Kies je voor een armatuur met ingebouwde bewegingsmelder dan is je keuze beperkt maar moet je enkel stroom voorzien.

 

2) Inbouwspots in oversteek :

Deze geven ook een v-vormige lichtbundel op de muur en kunnen een onderliggend pad of terras mooi belichten . In het geval van het terras is het aan te raden om hier een dimmer te voorzien voor wat extra gezelligheid .

3)Grondspots :

Tegenwoordig word er vaak uitsluitend voor grondspots gekozen als tuinverlichting. Vaak plaatst men grondspots in een terras en verwacht men een goed verlichte tafel te krijgen. Een grondspot schijnt echter gewoon omhoog en kan dus nooit de bovenkant van uw tafel belichten. Dit kan enkel als de lichtbron boven de tafel uitkomt. Om een mooi effect te krijgen moeten grondspots ergens tegen aan kunnen schijnen, zoals bv een muur of boom. Je krijgt dan reflectie waardoor de omgeving rond de grondspot ook zachtjes belicht word. Het is echter zeer belangrijk dat grondspots correct geplaatst worden. Dit wil zeggen : goede waterdoorlatende ondergrond, verbindingen moeten opgegoten zijn met 2-componenten hars, dichtingen en schroeven invetten,... Is er niets om tegen te schijnen, je hebt dus geen reflectie, dan gebruik je de grondspot eigenlijk als indicatie licht om bv de richting van een pad aan te geven. Twee soorten grondspots kunnen wel de grond belichten, ook al is er geen begroeiing of muur om tegen te weerkaatsen : grondspots met een verhoogd deksel waardoor het licht naar buiten word weerkaatst en grondspots met een naar buiten kantelbaar spotje in. De lichtopbrengst van deze grondspots is wel beperkt omdat de lichtbron te laag boven de grond is en dus niet ver kan uitstralen. Bij beide toestellen is er altijd het risico om er over te struikelen.

4)Tuinpaaltjes :

Tuinpaaltjes hebben een grote diversiteit in gebruikte materialen. Natuurproducten zoals hardhout, arduin, graniet enz... passen zeer mooi in een tuin als deze materialen in die zelfde tuin terugkomen (bv. trap of boord of vensterbank). Overdag ogen deze materialen zeer natuurlijk maar 's avonds zie je daar weinig van. Het effect dat tuinpaaltjes dan creëren is sterk afhankelijk van de constructie van het paaltje. Veel tuinpaaltjes zijn gemaakt van gelakt aluminium, hetgeen veel vormen en kleuren toelaat. Lakken is echter een risico want als het lakproces niet correct gebeurt dan blotten deze paaltjes snel af, hetgeen vaak het geval is met heel goedkope tuinverlichting.

Tuinverlichting uit inox is duurzamer maar vaak zijn deze ook voorzien van een transparante lak voor glans en egaliteit dus  ook hier kan afblotting of oxidatie gebeuren.

Heb je een tuinpaaltje waarbij de lichtbron zichtbaar is langs alle kanten dan ga je de volledige omgeving rondom het paaltje verlichten. Zo kan je met één grote lantaarn een volledige tuin belichten. Nadeel : veel licht is vaak weinig sfeervol en mogelijke eye-catchers vallen niet meer op. Meerdere kleine tuinpaaltjes die langs een zijde licht geven zijn ideaal om een pad of een trap te belichten. Kleine penspots zijn perfect om accenten te leggen zoals bv een mooie struik, steen of waterpartij. Deze accenten zouden niet opvallen als je de ganse tuin zou verlichten met 1 grote lantaarn. Sommige tuinpaaltjes hebben een verdoken lichtbron waardoor het licht via een opening kan ontsnappen. Deze sleuf licht op waardoor een mooi effect ontstaat en waardoor het tuinpaaltje op zichzelf al een eye-catcher is.

 

 

5) Ledstralers :

 

 

Als je de ganse tuin wil belichten vanuit een muur of paal dan kan je tegenwoordig perfect met ledstralers werken. Alle sfeer accenten vallen dan wel weg en daarom gebruik je sterke ledstralers eerder als een vorm van veiligheidslamp of afschrikmiddel. Kleine ledstralers van pakweg 10 watt zijn wel geschikt om accenten te creëren. Je kan ze zelfs gewoon op de grond leggen tussen beplanting of stenen of als penspot langs een pad. Soms monteert men ze op een lange buis die je kan omhoog trekken om zo je plantengroei voor te blijven.Dit is ook een ideaal middel om een vijver te belichten van bovenaf zonder dat je de vissen in de ogen schijnt .

Mensen die een halogeenstraler willen vervangen door een ledstraler moeten er rekening mee houden dat om evenveel licht te hebben de ledstraler veel groter en zwaarder gaat zijn. Led heeft namelijk een groot koeloppervlak nodig. Om grotere bomen te belichten heb je stralers van 20/ 30 watt nodig . Voor bredere bomen heb je een breedstralende ledstraler nodig . Voor smalle / hoge bomen neem je beter een ledstraler met een gebundelde lichtstraal .

conclusie tuinverlichting :  grote tuinpalen geven veel licht en zijn enkel geschikt in zeer grote tuinen waar ze niet de kans krijgen om alles te belichten ( sfeer !!!). Normale tuinen komen mooier tot hun recht als de tuinverlichting een combinatie is van meerder kleine lichtbronnen die alle mooie tuinornamenten / struiken / bomen / stenen / paden ....in de "spotlight" zetten waardoor je een verzameling van mooie eye-catchers krijgt .

 

 • Grondspots met halogeen, spaar- of ledlamp;
 • Grondspots met ontladingslampen om vb. grote gebouwen te belichten;
 • Grondspots met led tot 7 jaar garantie;
 • Grondspots die over de grond schijnen i.p.v. recht omhoog;
 • Tuinpaaltjes uit inox, alu of natuurproducten zoals: graniet en hout;
 • Tuinpaaltjes die rondom of gericht belichten;
 • Wandlampen om de muur te belichten of de omgeving;
 • Lichte schijnwerpers om accenten te leggen; 
 • Zware schijnwerpers te gebruiken als alarmlicht of werklicht;
 • Deurspots om accenten te leggen of  kleine bomen te belichten;
 • Een hoge of brede boom belichten of slechts een kleine struik;
 • Een pad of oprit belichten of slechts markeren met vb. eyeleds  ;
 • Een terras met wat sfeerlicht of wilt men een boek kunnen lezen?
 • Zijn er mooie “eyecatchers” in de tuin die we kunnen belichten?
 • Is er begroeiing om bijvoorbeeld aftakdozen in te verbergen zodat ze niet de grond in moeten?
 • Moet de verlichting op beweging aangaan of op een klok?
 • Is de juiste bekabeling voorzien?
 • Zijn er meerdere lichtgroepen of hangt alles op 1 kabel?
 • Wilt  men tuinstopcontacten voorzien?


Vele vragen om de klanten zo goed mogelijk te kunnen dienen. Tuinverlichting moet degelijk zijn en correct geïnstalleerd anders zullen de problemen niet lang uitblijven.